15876739_127410557762453_4371401195424579584_n

Skrivkramp och idétorka

”Möter du någon som går och mumlar i sin egen värld
behöver det alltså inte vara en dåre,
det kan vara en författare.” (Ulf Eriksson)

 

Vad gör man när det känns som att inspirationen tryter och orden du ändå skriver ner i det dokument du kallar ”pågående manus” inte känns ett dugg bra? För just så var det för mig i dag. Hela dagen var egentligen vikt åt ”mitt manus” och om jag hade varit effektiv hade jag kunnat få ihop massor av sidor.

Men att skriva är för mig inte att bara producera sidor med text. Det där med att vara effektiv… Jag vill att det jag skriver ska vara tillräckligt bra och det är någonstans där som det ibland liksom knyter sig.

Här kommer några av mina tankar när det gäller skrivandet och den skrivkramp som kan slå till när man minst anar!

Förutsättningarna behövs, såsom rutiner och en fredad plats. Även om man inte lyckas hålla sig till sina rutiner varje dag, så är det bra att ge sig själv möjligheten, tiden och platsen att faktiskt kunna skriva.

Här hemma i min familj börjar ofta dagen kvällen innan. För att slippa morgonstressen då alla ska i väg underlättar det att ha koll på de läxor som ska in, redan ha packat gympakläderna och veta var kläderna som ska användas av 8-åringen när det är ”gammeldags skola” som tema finns, så man slipper springa och leta efter förkläden och rena strumpbyxor på morgonen. (Vill bara förtydliga att detta med att förbereda dagen innan inte sker varje dag...) Bodil Malmsten skriver i sin fantastiska bok Så gör jag: ”Min ideala dag börjar kvällen innan. Allt förberett för nästa dags skrivande.” Ge dig själv bra förutsättningar för ditt skrivande. Rutiner och en egen plats behöver inte innebära samma sak för alla, testa dig fram och utvärdera vad som passar dig bäst.

Att ha en anteckningsbok att skriva upp ingivelser och idéer i är bra. Titta i den när inspirationen är borta. Läs de där citaten du samlat på som ger dig en extra dos av energi och tålamod med dig själv.

Intryck ger avtryck! Samla på historier och händelser och har du inga i din anteckningsbok som går att använda för tillfället; gå ut och leta. Det kan räcka med att gå in i affären, smyglyssna på ett samtal när du väntar vid fiskdisken eller står i kön för att betala dina varor. Och nästa gång du har ett tandläkarbesök inbokat så kan du roa dig med att lyssna på medpatienterna. Nervositet i ett väntrum kan ge många uppslag, tro mig!

Promenader, löpturer eller annan fysisk aktivitet kan vara det en stillasittande kropp och en seg hjärna behöver. I Anders Hansens nyutgivna bok Hjärnstark visar han att när du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre. Det påverkar också koncentrationen och kreativiteten. Träning hjälper dig att lägga in en extra ”mental växel”.

Gör som författaren Ulf Eriksson; ventilera dina funderingar och testa dina tankar när du är ute och går. Då kan du testa hur det låter, pröva vad som håller och inte. Det är lättare att hitta sina svagheter i texten när man säger det högt och det kan i sin tur leda dig in på nya spår.

Läs! Skrivande och läsande hör alltid ihop. Så läs, mycket.

Våga försöka och börja skriv! När det känns som att inte något av råden ovan hjälper dig, så gäller det faktiskt bara att i alla fall sätta sig ner och börja skriva. Det behöver inte vara bra och det behöver inte vara långt. Det behöver inte heller kännas som något ”bara”, men gör det ändå. Tänk process i stället för resultat. Det går alltid att ändra i efterhand.

Gör skrivandet roligt. Vårda skrivlusten. Det kan du göra genom att anmäla dig till den skrivkurs som kommer att starta under hösten. Där kommer du att kunna utveckla ditt skrivande och på olika sätt få möjlighet att vårda skrivandet. Är detta intressant kan du redan nu mejla mig på terese@isatext.se. Mer information kommer på hemsidan inom kort.

Så, om du nu precis som jag ändå sitter vid datorn och inte har skrivit de där orden du hade hoppats på, kan vi trösta oss med att i morgon kommer en ny dag med nya möjligheter.
 

Där går en dag ifrån ett skrivande liv, låt den gå,
sånt händer, det är inte hela världen
även om jag alltid känner det så. Då.
Sen kommer en ny dag,
det är bara att sträva på. (Bodil Malmsten)

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter