15876739_127410557762453_4371401195424579584_n

22 december - Redigering

När en berättelse ska bli till tycker jag att det är bra att ”bara skriva” och det är det råd jag oftast ger, alltså att skriva på och låta texten växa fram utan att haka upp sig på för många detaljer. Om du stannar upp för länge vid någon liten del är risken stor att du inte kommer vidare i ditt skrivande. Luckor som med fördel kan fyllas i eller fakta som behöver kontrolleras kan du göra i redigeringsfasen.
 
Efter att ha skrivit ett manus tycker jag att du ska klappa dig själv på axeln. Bra jobbat! Det är inte lätt att slutföra ett bokprojekt och jag vet att det kan ligga mycket tid och engagemang bakom ett manus, så först och främst grattis! 
 
Det finns många som uttrycker en lättnad över att manuset är klart och också en trötthet. Kanske känns det enklast att bara lämna texten där, skicka in den till ett förlag med förhoppning om utgivning eller trycka upp den själv för egenutgivning, men jobb kvarstår för att utveckla och förfina din berättelse. Jag ska här dela med mig av mina tankar om redigering. 
 
Jag tycker att det kan vara bra att låta texten vila innan du går in i redigeringsfasen. När man är mitt uppe i skrivandet är det lätt att bli blind för sin egen text. Genom att låta ditt manus vara ett tag kan du ta dig an arbetet och läsa din text med nya ögon. 
 
Under skrivprocessen och arbetes gång kan syftet ha ändrats men genomförandet behöver vara konsekvent, så se efter om din idé är densamma från början fram mot slutet. Det kan också vara så att du har blivit bättre på att skriva. Övning ger färdighet så därför kan manuset behöva balanseras.
 
Läs din text igen och titta på hur strukturen ser ut. Hänger texten ihop, finns det en röd tråd och hur ser den dramaturgiska kurvan ut? Är intrigen skriven på det sätt som du vill eller behöver något justeras, scener kastas om eller stycken kanske till och med strykas?
 
När du skrivit en text har du också lärt känna dina karaktärer bättre. Att titta på karaktärsgalleriet och se om någon eller några figurer behöver fördjupas och utvecklas kan tillföra mycket för det färdiga manuset. Glöm inte heller bort att om en karaktär skrivs in i texten behöver den skrivas ut. Det behöver bli tydligt för läsaren vad som hände med de olika personerna i berättelsen. Här kan du läsa mer om att bygga karaktärer och karaktärsutveckling. 

Jag brukar prata och skriva mycket om att lämna lagom många luckor i texten. Om handlingen, personerna eller miljön beskrivs för tydligt behöver inte läsaren själv tänka eller skapa en bild över det som händer och hur det ser ut. Det blir ofta en läsupplevelse som inte känns särskilt stimulerande. Lämna i stället luckor i texten som läsaren själv får fylla i med sin fantasi, sina erfarenheter och egna tankar. På så sätt blir läsaren mer aktiv och engagerad. Men som med det mesta behöver det vara en balans. För diffust villar läsaren bort sig, för tydligt blir tråkigt. Här kommer gestaltningen in, något jag kommer att skriva mer om längre fram.
 
En annan viktig del att kontrollera när du redigerar din text är berättarmarkörerna.  I skrivprocessen är det lätt att missa de markörer som hjälper läsaren att förstå tid, plats eller dramaturgi. Detta blir särskilt viktigt om du har många tillbakablickar i manuset. Så se till att markörerna finns för att lotsa läsaren genom texten.
 
Du kan också ta hjälp av en vän. Be någon läsa din text och fokusera mer på hur personen upplever och uppfattar texten. Det kan ge dig mycket värdefull information och kunskap om din egen berättelse. Självklart kan du också ta hjälp av en utbildad lektör eller författarcoach för att få hjälp och stöd med ditt manus.
 
När de större justeringarna är gjorda är det dags för detaljer som grammatik, stavning och flyt. Att läsa texten högt tycker jag är ett bra sätt att kontrollera detta. Det är lättare att upptäcka missade ord, konstiga formuleringar eller otydligheter om man säger orden högt.

Även här kan det vara bra med hjälp av en vän eller en korrekturläsare. Läs mer om språkgranskning HÄR.

Redigeringsfasen kan kännas mastig. Då kan det hjälpa att göra en plan. Skriv ner en punktlista med det du ska gå igenom, använd post it-lappar, KanBanFlow eller något annat som du tycker fungerar. Arbeta sedan genom en del i taget. 

Lycka till och välkommen att höra av dig för hjälp och stöd i redigeringsfasen! 
Läs hela inlägget »
 Rade

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter