15876739_127410557762453_4371401195424579584_n

13 december - Dela in i stycken

Att dela in i stycken är grundläggande när du skriver en text. Det handlar om struktur, att skapa rytm och att läsaren ska förstå var vår tanke börjar, var den slutar och var en ny tanke tar vid. Det kan vara bra att skapa ”lite luft” på sidorna då alltför kompakta stycken kräver stort tålamod av läsaren.
 
Det tydligaste sättet att avdela en roman är kapitelindelning. Det signalerar ofta ett byte av plats eller tid, eller att något nytt skeende börjar.
 
När det gäller att avdela ett stycke finns först och främst två sätt att dela in texten. Det ena är att markera ett nytt stycke med en blankrad, du lämnar alltså en hel tom rad omedelbart före det nya stycket. Det andra sättet är att man genom indrag markerar ett nytt stycke. Med indrag menas att man börjar en bit in på den nya raden, vanligtvis tre blanksteg. Du lämnar också resten av raden tom för att markera styckets slut. Brukligt är att inget indrag görs i början av texten, som vid ett nytt kapitel.
 
I romaner kan författaren ibland vilja markera att en ny händelse äger rum, kanske med fokus på en annan karaktär eller att det sker ett hopp i tiden, utan att för den skull göra ett nytt kapitel. Då kan detta göras genom en kombination av de två nämnda sätten.
 
Välj det du känner dig mest bekväm med, men en sak som inte rekommenderas är att gå över på en ny rad utan att göra indrag vid nytt stycke. Det ska alltså inte se ut så här:
 
Det här sättet att skriva är ingenting som jag rekommenderar, även om ni säkert stöter på det både här och där när ni läser texter.
Här skulle det alltså vara ett indrag med tre blanksteg i början på raden, eller så skulle det ha varit en blankrad ovanför denna mening.

 
Anledningen till dessa rekommendationer är att den vägledning som ögat behöver när vi kommer in på raden från vänster uteblir då man skriver som i exemplet ovan. Då förstår vi inte lika lätt, förrän man närmar sig slutet på raden, att det handlade om ett nytt stycke.
 
Du har fortfarande chans att vinna en privat skrivkurs (värde 3550 kronor) till dig själv eller till någon du vill ge en kreativ julklapp. Anmäl dig till nyhetsbrevet och skicka ett mejl till teres@isatext.se om att du vill vara med i utlottningen.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter