15876739_127410557762453_4371401195424579584_n

21 december - En mycket bra barnbok

I dag vill jag ge ett tips på en mycket bra barnbok. Christina Wahldén har skrivit Tulpanpojken, en bok som utspelar sig under 1940-talet men som är lika aktuell i dag. Den är utgiven på Rabén & Sjögren (ISBN: 978-91-29-70329-0). Läsålder är enligt förlaget 9-12 år men den kan naturligtvis läsas med stor behållning av både barn och vuxna! 

Christina Wahldén berättar om boken och så här står det på förlagets webbplats: 

"Ända sedan jag var liten har min mamma berättat för mig om den holländske pojken som kom och bodde nio månader i hennes familj efter andra världskriget 1945. Hon var tretton och han elva år då. Han blev som en extra bror och de behöll kontakten. Julen 2015, sjuttio år senare, skajpade han och min mamma med varandra på svenska. Då insåg jag att jag måste skriva boken Tulpanpojken. Jag förstod plötsligt att det holländska krigsbarnet var ett slags ensamkommande flyktingbarn, säger Christina Wahldén.

Den 18 oktober 1945 anländer Wim till Nyköpings station. Han är elva år och kommer från Tiel i Holland. Han har skickats till Sverige för att det inte längre finns någon mat i hans hemland. Hungervintern, den sista krigsvintern, var fruktansvärd i Holland, till slut var sockerbetor det enda som fanns att äta. Det fanns ingen värme och ingen mat, städer brann, folket hade det oerhört svårt och många dog. Hos familjen utanför Nyköping får Wim det bra, men allting är så annorlunda. Det finns mat, och värme, och ingen har varit med om kriget.

Mellan 1945 och 1946 kom det drygt tiotusen utländska barn, mellan åtta och tolv år, till Sverige genom Rädda barnen. Över tvåtusen barn kom från Holland. Wim var ett av dem."
 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter