15876739_127410557762453_4371401195424579584_n

5 december - Fabel och intrig, vad är det för skillnad?

Fabel och intrig är ord som förekommer när man pratar om manus och skönltterära texter, men vad är det och är det någon skillnad? 

Fabeln är den verkliga handlingen i en berättelse, alltså vad som händer i kronologisk ordning från början till slut. Men författaren kan välja att presentera händelserna i en annan ordning. Det kan vara med tillbakablickar eller hopp mellan olika händelser för att skapa spänning. Den version av det som händer som presenteras i berättelsen kallas intrig.

Att läsa en berättande text innebär alltså att konstruera en väg genom verket, från början med en inledande gåta eller brist på jämvikt, till slutet med upplösningen. Läsaren skapar ett mönster genom att kombinera olika delar och det är denna väg genom texten som kallas intrig.

I Isatext skrivkurs går vi igenom detta mer förutom många andra delar inom kreativt skrivande och berättande. Du har väl inte missat att du kan vinna en privat skrivkurs (värde 3550 kronor) genom att anmäla dig till nyhetsbrevet och mejla mig ditt namn och din adress. Skriv rubriken Julklapp 2017 och skicka det till terese@isatext.se. Välkommen att vara med! 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter