15876739_127410557762453_4371401195424579584_n

Höst och miljö

Nu är hösten här och kalendern är full av många spännande projekt som innefattar både eget och andras skrivande. Med tanke på hur vacker naturen är nu då löven skiftar färg tänkte jag dela med mig av skrivtips kopplade just till miljö. 

Miljöbeskrivningar kan vara en stor eller en liten del av en berättelse. Det kan bland annat bero på vilken typ av text det handlar om. Miljö kan vara geografisk, men den avgör också vilken stämning som förmedlas. Antingen kan man beskriva en verklighetsbaserad miljö, eller också en helt påhittad.
 
Miljö handlar inte bara om var något sker, utan också när något sker. Miljö är alltså tid och plats tillsammans. Det är exempelvis stor skillnad att använda Stockholm som plats i dag jämfört med 1800-talet då miljöer också förändras. Det är du som författare som avgör vilken miljö som dina karaktärer ska befinna sig i och på så sätt har du möjlighet att beskriva en känsla, när du skriver din text.  När man skriver bör man fundera kring vad man vill förmedla. Lugn, spänning, sorg, glädje, lättsamhet eller ödslighet kan gestaltas genom att du som författare beskriver miljön.
 
Det klassiska dramats villkor är en tid, en plats och en handling, men man kan gestalta flera olika scenplatser som karaktärerna befinner sig vid. En del platser i din text är  själva huvudscenerna. Ett tips är att betona denna plats och att låta andra platser vara omgivning. Detta hjälper läsaren att koncentrera intresset för det som är viktigt.
 
En viktig grund för att kunna berätta är att se, att iaktta och att hitta detaljer. Det här hör ihop med karaktärers gestaltning. Det kan du läsa mer om HÄR och HÄR. Detsamma gäller den yttre miljön, det rum dina karaktärer befinner sig i. Det är viktigt att miljön skapas med konkret precision och sinnlighet för att läsaren ska kunna "känna in sig".
 
Miljön kan vara fysisk men den kan också inkludera den psykologiska, sociala och kulturella miljön. Miljön kanske är förklaringen till en persons beteende och känslostämning. Det är viktigt att den psykologiska miljöskildringen är övertygande. 
 
När det gäller den fysiska miljöskildringen kräver den fantasi och sinnlighet. Som författare måste du återge sinnenas upplevelser för att skapa liv i textens miljö. Genom att få fram smak, syn, ljud och lukt kan läsaren känna hur det smakar luktar och så vidare. Hur känns det att gå på gräset? Hur känns det att lägga sig på en brits på doktorns rum? Eller hur är det att sitta i ett hus vid havet och hur smakar grannens mikrovärmda kaffe? 
 
Men för att få läsaren medengagerad är det viktigt att inte överdriva miljöbeskrivningen. Det stoppar upp läsningen, kan tynga ner berättelsen och lämnar inget åt läsarens fantasi. En bra metod är att bara berätta om stämningsskapande och karaktäristiska detaljer i miljön. Hitta de små detaljerna och var konkret!

Etiketter: berättarteknik miljö

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter